VPN، بدین مفهوم است که یک شبکه خصوصی مجازی آدرس IP شما را پنهان کرده و از یک اتصال Wi-Fi عمومی، یک اتصال خصوصی ایجاد میکند. استفاده از یک شبکه Wi-Fi، به ویژه شبکهای که امن نیست، به معنای قرار گرفتن بالقوه اطلاعات شخصی در معرض اشخاص ثالث است.
به دلیل استفاده از اتصالات امن و رمزگذاری شده، VPN یکی از بهترین ابزارها برای حفظ حریم خصوصی و ناشناس ماندن کاربرانِ متصل به هر سرویس اینترنتی عمومی است.
VPN چه تواناییهایی دارد؟
VPN اطلاعات زیادی از جمله تاریخچه مرور، آدرس IP، موقعیت مکانی، دستگاههای نقطه پایانی (خواه از رایانه ویندوزی یا گوشی هوشمند اندرویدی) و فعالیت کلی شما در وب را پنهان میکند.
مجرمان سایبری اغلب از ارتباطات ناامن برای دسترسی به اطلاعاتی استفاده میکنند که سرقت هویت و سایر فعالیتهای مخرب را امکانپذیر میسازد. یک راه حل VPN، با ایجاد یک تونل رمزگذاری شده برای همه دادههای ارسالی و دریافتی، بدون مشاهده توسط دیگران، به محافظت در برابر این اقدامات کمک میکند.
همچنین میتوان امنیت دادهها را از طریق تونل تقسیم VPN افزایش داد، که به کاربران امکان میدهد تا مقداری از ترافیک را از طریق VPN خود هدایت کنند و سایر ترافیکها را از دسترسی مستقیم به اینترنت محفوظ نگه دارند. در برخی موارد نیز، سازمانها ممکن است برای جلوگیری از دسترسی کارمندان به سایتهایی مانند شبکههای اجتماعی، یک مسدود کننده VPN را نصب کنند.
VPN چگونه کار میکند؟
VPNها از اتصالات مجازی برای ایجاد یک شبکه خصوصی استفاده میکنند، دستگاههای متصل به Wi-Fi عمومی را در برابر هکرها و بدافزارها ایمن نگه داشته و از مشاهده اطلاعات حساس یا رهگیری غیرمجاز محافظت میکنند.
یک VPN اتصال دستگاه شما را به جای ISP از طریق یک سرور خصوصی هدایت میکند، به طوری که وقتی دادههای شما به اینترنت میرسد، هویت دستگاه شما قابل مشاهده نیست.
یک شبکه مجازی با استفاده از رمزگذاری خصوصی، از دادههای شما محافظت میکند، بدین صورت که اطلاعات شما را به حروف نامفهوم و غیرقابل خواندنی تبدیل میکند که تنها با استفاده از کلیدی که دستگاه شما میشناسد، قابل رمزگشایی باشند.
VPNهای مختلف از فرآیندهای رمزگذاری متفاوتی استفاده میکنند، اما فرآیند کلی شامل تونل زدن است. دادهها در حین حرکت بین دستگاه و سرور رمزگذاری میشوند، سپس دادهها را رمزگشایی کرده و به مقصد مورد نظر (مثلا یک وب سایت)، ارسال میکنند.
فرآیند رمزگذاری، از رمزگشایی محتوا توسط افرادی که ممکن است بین شما و سرور (مانند یک سازمان دولتی یا هکر) قرار گیرند محافظت کرده و از دسترسی به دادههای حساس جلوگیری مینماید.
اکنون ممکن است کنجکاو باشید که بدانید VPN بیشتر در کجا استفاده میشود. دو مورد از شناخته شدهترین و محبوبترین پروتکلهای شبکه ایمن مورد استفاده در فناوری وی پی ان، Internet Protocol Security (IPSec) و secure sockets layer (SSL) است.
اتصالات IPSec از کلیدهای از پیش اشتراکگذاری شده روی کلاینتها و سرورها برای رمزگذاری و ارسال ترافیک به عقب و جلو استفاده میکنند. VPNهای SSL، از رمزنگاری کلید عمومی برای تبادل امن کلیدهای رمزگذاری استفاده میکنند.
چرا از یک شبکه خصوصی مجازی (VPN) استفاده کنیم؟
استفاده از اینترنت در حال حاضر برای تجارت جهانی ضروری است، از خرید و بانکداری گرفته تا خدمات پزشکی و سرگرمی. استفاده از خدمات اینترنتی شامل انتقال اطلاعات بسیار مهم به صورت آنلاین از جمله شماره کارت اعتباری و تامین اجتماعی و اطلاعات شخصی مانند تاریخچه پزشکی یا آدرس منزل است.
VPNها استفاده شما از اینترنت را در برابر چشمان کنجکاو، ایمن نگه میدارند و هنگامی که در یک محیط شرکتی استفاده میشوند، کمک میکنند اطلاعات کسبوکار به دست افراد نادرست نیفتد.
در جواب این سوال که “VPN قرار است برای شرکت من چه کاری انجام دهد؟” میتوان به امنیت بهبود یافته، دسترسی از راه دور بهبود یافته، استقلال از کشورهای دارای قوانین سختگیرانه دسترسی به اینترنت، و هزینه کل مالکیت بهتر در مورد هزینههای کل فناوریهای امنیتی و شبکهای که توسط تیمهای شرکتی استفاده میشود، اشاره کرد. VPNها همچنین میتوانند در صورت لزوم، اشتراکگذاری امن داده را بین کارمندان با افراد و گروههای خارج از کسبوکار فراهم کنند.
توجه به این نکته ضروری است که این موارد باعث ناشناس ماندن کاربران در اینترنت نمیشود. سرویسهای اینترنتی که نیاز به ورود به سیستم دارند، مانند Google یا Facebook، میدانند چه زمانی وارد سیستم میشوید و وبسایتها همچنان میتوانند کوکیهایی را در دستگاه شما باقی بگذارند که بازدیدهای شما را از مرورگرهای اینترنتی خاص شناسایی کنند.
هر کس با دسترسی مستقیم به دستگاههایی که استفاده میکنید نیز ممکن است بتواند فعالیت شما را مشاهده کند و مجریان قانون، بسته به قوانین، ممکن است بتوانند مستقیماً بر دستگاههای شما نظارت کرده یا از سرویس شبکه مجازی شما بخواهند که سوابق اقدامات شما را در اختیار آنها قرار دهد.
انواع VPN
دو نوع اصلی VPN وجود دارد که افراد میتوانند از آنها برای اتصال ایمن به شبکههای شرکتی استفاده کنند:
1- VPN دسترسی از راه دور (Remote Access VPN)
یک Remote Access VPN به کاربر امکان میدهد دستگاه خود را از خارج از دفتر سازمان به شبکه متصل کند. این رویکرد دستگاه به شبکه معمولاً شامل یک کاربر است که لپ تاپ، تلفن هوشمند یا تبلت را از طریق VPN خود به شبکه متصل میکند.
پیشرفتها در فناوری VPN امکان انجام بررسیهای امنیتی را برای اطمینان از ایمن بودن دستگاه قبل از دریافت مجوز برای اتصال فراهم میکند. VPNهای دسترسی از راه دور شامل VPNهای ابری هستند که کاربران را قادر میسازد تا به طور ایمن به برنامهها و دادهها از طریق مرورگر وب خود دسترسی داشته باشند.
2- Site-to-site VPN
Site-to-site VPN اتصال بین چندین شبکه را امکانپذیر میکند. این رویکرد شبکه به شبکه معمولاً برای اتصال چندین دفتر یا شعبه به یک دفتر مرکزی استفاده میشود.
رمزگذاری VPN سایت به سایت برای سازمانهایی با چندین دفتر مستقر در مکانهای جغرافیایی مختلف مفید است و آنها را قادر میسازد منابع را از یک شبکه اصلی، مانند سرورهای ایمیل یا امکانات ذخیرهسازی داده، در چندین مکان به اشتراک بگذارند. همچنین اجازه میدهد تا به همه کاربران دسترسی داشته باشند (دقیقا مانند زمانی که سرورها در دفتر فیزیکی قرار دارند).
انواع محافظت VPN
برای کاربردهای گوناگون چندین نوع مختلف وی پی ان در نظر گرفته شده است. سه دسته اصلی عبارتند از دسترسی از راه دور، سایت به سایت مبتنی بر اینترانت و سایت به سایت مبتنی بر اکسترانت. از نظر عملی، اکثر کاربران بسته به استفاده شخصی یا شرکتی با VPNها سروکار خواهند داشت.
1. VPN فردی (Individual VPN)
VPNهای فردی به خدماتی اشاره دارد که برای استفاده شخصی افراد در نظر گرفته شدهاند. برای مثال، شبکههای دسترسی از راه دور اولیه به کاربران اجازه میدهند برای دسترسی به یک شبکه خصوصی به یک سرور راه دور امن متصل شوند. خدمات معتبر شامل رمزگذاری است تا اطمینان حاصل شود که امنیت فرد به خطر نمیافتد.
2. VPN تجاری (Business VPN)
VPNهای تجاری برای استفاده توسط مشاغل به منظور محافظت از کاربران و دستگاههای خود در نظر گرفته شده است. شبکههای تجاری قوی، بدون توجه به محل اتصال کارکنان به اینترنت، از اتصالات وب امن برای دستگاههای شرکت استفاده میکنند.
موارد استفاده تجاری اغلب شامل شبکههای مجازی Site-to-site میشود که به چندین کاربر در مکانهای مختلف امکان دسترسی ایمن به منابع یکدیگر را میدهد. ارتباط امن بین بخشهای تجاری، از جمله دپارتمانهای کشورهای مختلف، برای امنیت شرکت، تداوم کسبوکار و بهرهوری کارکنان حیاتی است.
یک VPN خوب چه ویژگیهایی دارد؟
VPNهای خوب اتصالات ایمن را به شبکههای شرکتی ارائه میدهند. استفاده از آنها برای افراد آسان است، و در عین حال امکان حفظ جلسات مرور سریع و قابل اعتماد را نیز فراهم میآورند. مزایای کلیدی یک VPN خوب عبارتند از:
♦ رمزگذاری آدرس IP
یک سرویس VPN، دادههای کاربر و آدرس IP او را با فعال کردن فعالیت شبکه از طریق زنجیرههای امن متصل به سرورها در مکان دیگر رمزگذاری میکند. این کار تضمین میکند که آدرس IP کاربر، حتی زمانی که به شبکههای Wi-Fi عمومی متصل میشود، از دید مجرمان سایبری پنهان بماند.
این ویژگی به کاربر اجازه میدهد تا به صورت ناشناس و ایمن به اینترنت دسترسی داشته باشد.
♦ احراز هویت دو مرحلهای
VPN به تنهایی برای محافظت از دادههای کاربر کافی نیست زیرا ممکن است کاربر همچنان در برابر حملات فیشینگ آسیبپذیر باشد. بهترین کار این است که هر زمان کاربران به برنامهها و شبکهها وارد می شوند از احراز هویت دو مرحلهای (2FA) برای تایید هویت آنها استفاده شود.
هنگامی که کاربر به یک سرویس آنلاین وارد میشود، از او خواسته میشود خود را از طرق مختلفی مانند تأیید رمز یک بار مصرف (OTP)، وارد کردن کد از یک برنامه احراز هویت یا استفاده از اثر انگشت خود، احراز هویت کنند.
2FA و احراز هویت چند مرحلهای (MFA) برای جلوگیری از دسترسی غیرمجاز بسیار مهم هستند. آنها یک لایه امنیتی اضافی ایجاد میکنند و تضمین میکنند که یک هکر به حسابها دسترسی نداشته باشد حتی اگر بتواند اعتبار ورود کاربران را به دست آورد.
♦ امنیت هنگام کار از راه دور
استفاده از VPNها کمک میکند تا افراد به کار از راه دور همزمان با نیروهای کار حاضر ادامه دهند. ویژگیهای رمزگذاری که VPNها ارائه میدهند برای حفظ محرمانگی دادهها و خصوصی نگه داشتن فعالیت مرور حیاتیست.
اهمیتی ندارد که کاربران از کجا به شبکههای شرکتی دسترسی دارند. کارکنان از راه دور میتوانند به شبکههای اداری متصل شوند و از دستگاههای خود به دادههای حساس دسترسی داشته باشند. کارکنان مستقر در خانه نیز میتوانند با استفاده از روتر VPN، که اتصالات به VPN را از دستگاههای مختلف مدیریت میکند، امنیت خود را افزایش دهند.
در انتخاب یک سرویس VPN چه مواردی را باید در نظر گرفت؟
موارد زیر به راهنمایی انتخاب یک سرویس VPN کمک میکند:
1- رایگان یا پولی: سرویسهای رایگان به راحتی در دسترس هستند، اما اغلب با عملکرد بسیار محدود یا «catch» ارائه میشوند که درآمدی را که ارائه دهنده VPN مستقیماً از شما به دست نمیآورد را جبران میکند (مانند ردیابی آنلاین و فروش شما یا مرور دادهها برای تبلیغ کنندگان).
2- پروتکلهای ارتباطی امن: استحکام امنیت در تونلهای VPN بستگی به پروتکلهای امنیتی مورد استفاده دارد. حتماً این پروتکلها را با ارائه دهنده خود بررسی کنید تا از سطوح مناسب امنیتی اطمینان حاصل کنید.
3- حفاظت از حریم خصوصی دادهها: قراردادهای حفظ حریم خصوصی ارائه دهندگان، میتوانند بسیار متفاوت باشند. آیا ارائه دهنده VPN شما گزارشهای ترافیک را نگه میدارد؟ آیا سرورهای آن در کشورهایی با قوانین سختگیرانه حاکمیت اینترنت و/یا دولتهای دیکتاتور کار میکنند؟
4- ظرفیت و مقیاس: برخی از ارائه دهندگان به طور قابل توجهی دادهها را کاهش میدهند یا محدودیتهایی را برای سرورها و سایر دستگاهها اعمال میکنند. برای اطمینان از ظرفیت مناسب برای کسبوکار خود و اطلاع از محدودیتها، قوانین ارائه دهنده خدمات خود را بررسی کنید.
5- در دسترس بودن سوئیچ Kill: یک سوئیچ kill روی اتصال شما به سرور VPN نظارت میکند، بنابراین اگر اتصال قطع شود یا از کار بیفتد، دستگاه شما به طور خودکار از قرارگیری در شرایط غیرمنتظره مسدود میشود. عملکرد سوئیچ kill را آخرین خط دفاعی در نظر بگیرید که اتصال اینترنت شما را تا زمان بازیابی تونل مسدود نگه میدارد.
Fortinet چگونه میتواند به شما کمک کند؟
سازمانهایی که استراتژیهای چند ابری را اتخاذ میکنند، به راهحلهای شبکهای مبتنی بر امنیت نیاز دارند تا یک خطمشی امنیتی منسجم و کنترل دسترسی مناسب را برای همه کاربران، برنامهها و دستگاههای شرکت بدون در نظر گرفتن موقعیت مکانی آنها، به ویژه در زمان افزایش دسترسی از راه دور و شبکه از راه دور ارائه دهند.
راهحلهای FortiGate IPsec و SSL VPN بهرهوری را با استفاده از VPNهای crypto با کارایی بالا تسریع میکنند. برای دسترسی از راه دور، نسخه VPN-only مربوط به FortiClient فقط SSL VPN و IPSecVPN را ارائه میدهد.