طراحی و پیاده سازی مراکز داده (DataCenter)

مراکز داده امروزه قلب شبکه های کامپیوتری محسوب میشوند که با توسعه آنها و حجم عظیم داده ها و وابستگی روزافزون کاربران به سرویسها و داده های ذخیره شده در این مراکز، شاهد انتقال حجم بالایی از ترافیک داده ها  از بستر این مراکز هستیم. این رشد روزافزون، طراحان و متخصصان این حوزه را وادار نموده است تا نسبت به کاهش حجم داده ها و افزایش سرعت انتقال آنها، اقدامات لازم را به عمل آورند. این امر موجب شده تا بروزرسانی زیرساخت ها و ماژول های ارتباطی، جز لاینفک هر مرکز داده شمرده شود. در این راستا لازم است با مدیریت و پایش داده ها و لحاظ نمودن  مراتب امنیتی، توسعه پذیری این مراکز میبایست به صورت پویا و بدون ایجاد اختلال در سرویسهای کاربران، میسرگردد.

 

1-زیرساخت فیزیکی

2-امنیت و ارتباطات

3-مجازی سازی

4-ذخیره سازی

5-پشتیبان گیری

 

1-زیرساخت فیزیکی

مهمترین بخش شبکه های کامپیوتری و مراکز داده، زیرساخت فیزیکی آن بشمار می آید. ارتباطات در زیرساخت فیزیکی در شبکه های مدرن امروزه به صورت افزونه10G/40G/100G  می باشد. همگام با این توان عملیاتی  بالا ، ارتباطات میبایست به صورت لایه به لایه پیکربندی گردد که این امر نیازمند پیاده سازی سیستمهای الکتریکال، خنک کننده و اعلان و اطفاء حریق به صورت افزونگی حداقل N+1  بر مبنای استانداردهای جهانی همچون TIA، BICSI  و ASHRAE و … می باشد.

 

2-امنیت  و ارتباطات

ارتباطات در شبکه های کامپیوتری و مراکز داده میبایست به گونه ای باشد که بالاترین توان عملیاتی اتفاق بیفتد و نیز ارتباطات به صورت جایگزین پیکربندی گردد تا با بروز هر اتفاقی، در کمترین زمان ممکن سرویس به حالت فعال درآید.نسل جدید معماری مراکز داده مبتنی بر DNA  این امکان را فراهم می سازد تا اطلاعات از هر طریقی به امن ترین صورت ممکن و هدفمند و قابل کنترل، مسیریابی شده و انتقال یابند.

 

3-مجازی سازی

امروزه با پیشرفت علوم کامپیوتری و در جهت صرفه جویی منابع و کاهش هزینه ها، تکنولوژی رویکردی نوین جهت بهره برداری هرچه مفیدتر از زیرساخت ها و منابع ارایه نموده است. یکی از مهمترین رویکردها قابلیت مجازی سازی می باشد. در این فرآیند می توان بدون در نظر گرفتن محل فیزیکی یا حتی محل جغرافیایی، سرویس های کاربران را فعال و قابل بهرهبرداری نمود. پیشرفته ترین تکنیک در مجازی سازی مبتنی بر Kubernetes این امکان را فراهم نموده تا از طرفی مصرف منابع به یکدهم کاهش یابد و از طرف دیگر سرعت انتقال به صدبرابر افزایش یابد.  این تکنولوژی امکان انتقال مرکز داده به مرکز داده دیگر بدون در نظر گرفتن ارتباطات حتی از طریق شبکه جهانی اینترنت را در کمترین زمان ممکن  میسر می سازد.

 

4-ذخیره سازی

با در نظر گرفتن پیشرفت علوم کامپیوتری در زمینه ارتباطات، امنیت  و مجازی سازی ایجاد فضایی امن با قابلیت توسعه پذیری سریع برای ذخیره اطلاعات بخش مهمی از پیکربندی DNA  در مراکز داده  به شمار می آید. در یک مرکز داده مبتنی بر DNA  سرویس ها به گونه ای هستند که برخی از آنها به سرعت بالای انتقال داده (Read/Write) نیازمند می باشند و همچنین قابلیت هایی همچون انتقال و سنکرون نمودن داده ها برای پشتیبانی از الگوریتم های افزونه N+1 را دارا می باشند. روند تکنولوژی به گونه ای می باشد که امروزه از سیستمهای ذخیره سازی بر روی بسترهایی همانند فلش بهرمند میگردد و نیز توان آنالایز کردن Big Data  در سیستم های ذخیره سازی یکی از نیازمندی ها روز به شمار می آید. سیستمهای ذخیره سازی میبایست کمترین ریسک  را در زمان مهاجرت داده ها داشته باشند و نیز توان پایش نمودن اطلاعت و انتقال آنها را به درستی دارا باشد.

در فناوری اطلاعات امروزی برای فراهم کردن فضای ذخیره سازی برای کاربران و برنامه های خود به فناوری های مختلفی روی می آورند و این نه تنها شامل طیف گسترده ای از درایوهای هارددیسک(HDD) و درایوهای حالت جامد SSD   می شود، بلکه فناوری هایی مانند ذخیره سازی ابری، ذخیره سازی تعریف شده توسط نرم افزار و حتی زیرساخت های همگرا، فوق همگرا یا قابل ترکیب را نیز شامل می شود. با وجود گزینه های مختلف، بسیاری از مراکز داده همچنان به سه پیکربندی سنتی متکی هستند که عبارتند از؛ ذخیره سازی متصل مستقیم DAS ، ذخیره سازی متصل به شبکه NAS و شبکه منطقه ای ذخیره سازی SAN که هر یک مزایا و معایب خود را دارا می باشد و انتخاب هر کدام از تکنیک ها بسته به شرایط و یا نقشی که ممکن است در فناوری های مدرن تر مانند ذخیره سازی ابری یا زیرساخت های ابر همگرا HCI  ایفا کنند وابسته است.

با توجه به اینکه هر فناوری طول عمر خاص خود را دارد، امروزه فناوری بر پایه استوریج های قدیمی رو به انقضا بوده و جایگزین آن راه حل هایی همچون vSAN  است. این تکنولوژی با ترکیب دو تکنولوژی SAN  و NAS  این امکان را فراهم نموده تا توسعه پذیری و گسترش منابع ذخیره سازی با سرعت بالا انجام گردد و همچنین امکان اجرای دیتاسوله را به راحتی و بدون در نظر داشتن محیط فیزیکی سیتمهای دخیره ساز از بخش نرم افزار حتی بر روی بستر های میتنی بر رایانش ابری فراهم می سازد.

 

5-پشتیبان گیری

پشتیبان‌گیری از مراکز داده، فرآیند پشتیبان‌گیری و بایگانی داده‌ها، برنامه‌ها و یا زیرساخت در مرکز داده است. این امر فرآیندی گسترده  بوده که شامل ابزارها و تکنیک های دستی و خودکار برای ایجاد یک نمونه پشتیبان از داده ها و منابع یک مرکز داده است.  با توجه به ضرورت نگهداری و بایگانی اطلاعات و اهمیت سرعت العمل بالا در بازیابی اطلاعات در زمان نیاز، لازم است تا از الگوریتم های متفاوتی که به صورت ترکیبی از استوریج های ظرفیت بالا برای نسخه پشتیبان کوتاه مدت و درایوهای نواری برای نگهداری نسخ در بلند مدت استفاده گردد. طراحی و معماری نرم افزاری برای این فرآیند میبایست به گونه ای باشد که بالاترین سرعت و بازدهی را در زمان پشتیبان گیری و بازیابی ممکن سازد.

 

بر این اساس شرکت ستاک فناوری ویرا با تجربه انجام پروژه های موفق قادر است سرویس های مراکز داده را براساس موارد مشروحه ذیل ارائه نماید:

مطالعه و شناسایی زیرساخت ها و سرویس های موجود سازمان
امکان سنجی و نیازسنجی
ارائه طرح توجیهی راه اندازی مرکز داده از دیدگاه صرفه جویی اقتصادی و نیروی انسانی
طراحی تفضیلی مرکز داده و پیاده سازی آن
تهیه RFP مناقصه خرید و پیاده سازی
تامین تجهیزات، پیاده سازی، پشتیبانی، توسعه و نگهداری مرکز داده
تهیه ساختار سازمانی مورد نیاز جهت نظارت، پشتیبانی، توسعه و نگهداری مرکز داده
تهیه و ارائه لیست سرفصل های دوره های آموزشی مورد نیاز نیروی انسانی مرتبط با مرکز داده