امروزه دنیای فناوری اطلاعات در حال تغییر و گسترش است. محل کارهای جدید در حال تغییرند؛ شرکتهای توزیع شده و انجام کارها از راه دور، در حال تبدیل به قاعده میباشند.
برنامههای مهم تجاری در حال اجرا بر روی چندین محیط ابری هستند که ساختار WAN سنتی را تحت فشار بیشتری قرار میدهد. از این رو درخواست در دسترس بودن شبکه، همواره در حال افزایش میباشد.
SD-WAN چیست؟
SD-WAN مخفف عبارت Software-Defined Networking in a wide area network است که یک شبکه گسترده بر مبنای نرم افزار میباشد. این شبکه از این جهت مورد توجه کارشناسان IT قرار گرفته است که در راستای تسهیل امور مربوط به شبکههای شعب مختلف سازمانها و ارائه WAN استفاده میگردد و امکان اتصال کاربران بر مبنای اینترنت به برنامهها از هر نقطهای را فراهم میکند.
SD-WAN برای شبکههای گسترده یا WAN یک رویکرد منحصر به فرد است زیرا تکنولوژیهای سنتی WAN مانند MPLS و کانکشنهای broadband را با هم ترکیب میکند. این امر به سازمانها این امکان را میدهد که ترافیک را به لوکیشنهای دوردست و شعب مختلف هدایت کنند.
در ضمن قابلیتهای پیشرفتهتری را برای نظارت و مدیریت ترافیک شبکه فراهم میکند درحالیکه هزینههای شبکه را کاهش میدهد. اقدامات SD-WAN میزان ترافیک را اندازهگیری نموده و بهترین مسیر را به صورت لحظهای انتخاب مینماید.
با استفاده از SD-WAN سازمانها میتوانند تمامی شعب خود را به یک شبکهی مرکزی در فضای ابری مرتبط سازند که با این کار کنترل و انعطافپذیری بیشتری خواهند داشت.
براساس گزارش گارتنر چهار مولفه اصلی و کلیدی برای SD-WAN تعریف شده است:
- جایگزینی سبکتر برای روترهای WAN سنتی که برای حمل و نقل گزینه مناسبی هستند و میتوانند مدارها را به طور فیزیکی خاتمه دهند.
- پشتیبانی از به اشتراکگذاری ترافیک بین چندین اتصال WAN به روشی کارامد و پویا که میتواند در سیاستهای مرتبط به مشاغل یا برنامهها مورد استفاده قرار گیرند.
- راهحلهای SD-WAN، پیچیدگیهای مربوط به مدیریت، پیکربندی و تنظیم WANها را به طرز چشمگیری کاهش میدهد. سطح تخصصی مورد نیاز جهت تنظیم و پیکربندی شعب مشابه با راهاندازی یک شبکه بیسیم خانگی مشابه میباشد.
- راهحلهای SD-WAN میبایست تانلهای امنی ارائه دهند و توانایی یکپارچهسازی سایر خدمات شبکه را داشته باشند (مانند فایروالها، بهینهسازی WAN و غیره)
WAN سنتی
تکنولوژی WAN به صورت سنتی مدتهاست که در زیرساختهای IT و شبکه مورد استفاده قرار گرفته است. شبکه WAN به صورت سنتی، چندین LAN را از طریق روتر و شبکههای خصوصی مجازی به یکدیگر متصل میکند و همچنین برای برقراری ارتباط بین سازمانهایی که بیش از یک لوکیشن دارند، مورد استفاده قرار میگیرد.
قابل ذکر است WAN سنتی مبتنی بر multiprotocol label switching یا MPLS است که جریان ترافیک شبکه را موثر و مقاوم مینماید. این امر به شما امکان میدهد صوت، ویدئو و ترافیک داده را بر روی شبکه اولویتبندی کنید.
تفاوت SD-WAN با WAN سنتی
– قابلیت اطمینان و اولویت بندی
به طور کلی، WAN های سنتی که بر روی MPLS اجرا میشوند، QoS با کیفیتی ارائه میدهند، زیرا با جداسازی مجازی بستهها، از آنها محافظت میکنند. اکثر اوقات نیز از طریق کانکشن مدار carrier-grade اجرا میگردند. قابل ذکر است که پهنای باند MPLS مانند این معمولا گرانتر است.
موضوع اولویتبندی به سازمانها کمک میکند اطمینان حاصل نمایند که تماسهایشان از دست نمیرود. تکنولوژی WAN سنتی، امکان اولویتبندی را فراهم آورده و قابلیت پیشبینی ترافیک و اطمینان را برای شما به ارمغان میآورد.
تحقیقات نشان میدهند که هزینههای اینترنت با استفاده از SD-WAN کاهش پیدا میکند. این امر به این دلیل است که برای اموری مانند بروزرسانی پهنای باند مجبور به پرداخت هزینههای اضافه نیستید. SD-WAN را میتوان بر روی 4G LTE و اینترنت broadband که ارزانتر از خدمات ارائه شده توسط شبکههای MPLS است، اجرا کرد.
SD-WAN این امکان را به شما میدهد که مهمترین ترافیک دادهی خود را از طریق بهترین لینک شبکه به همراه چندین گزینه اولویتبندی ارسال نمایید. این امر باعث میشود بستهها هرگز از بین نروند و زمان تاخیر نداشته باشند و یا زمان تاخیر کمی داشته باشند. به علاوه در صورت بروز قطعی، ترافیک به سمت یک کانکشن دیگر هدایت میشود.
– امنیت
WANسنتی نیز یک گزینه ایمن میباشد. بستههای ارسالی از طریق کانکشن MPLS، کاملا خصوصی هستند و تنها توسط کانکشن MPLS قابل مشاهده میباشند. در ضمن به آنها امکان ارتباط ایمن site-to-site داده میشود.
SD-WAN ترافیک دادهها را توسط رمزگذاری end-to-end و از طریق ارتباط تانلهای امن، ایمن نگه میدارد. این فناوری، امکان پیادهسازی ساده و امنیت مازاد مانند فایروال و خدمات مرتبط برای مدیریت تهدید یکپارچه فراهم میآورد.
– کنترل و مقیاس پذیری
در صورت نیاز به تغییر در WAN سنتی، میبایست به صورت دستی انجام شود. این امر میتواند مدت زمان بیشتری طول بکشد و باعث کاهش کارایی مشاغل در حال رشد گردد مخصوصا مشاغلی که شعب اضافه میکنند.
مزایای SD-WAN
SD-WAN برای مشاغلی که دارای چندین لوکیشن هستند، یک گزینه مناسب محسوب میشود. چنین سازمانهایی جهت تنظیم پهنای باند در شعب مختلف و مقیاسپذیری جهت افزودن کانکشنهای جدید در اثر رشد و پیشرفت مجموعه، نیاز به انعطافپذیری بالایی دارند. هرچند که کسبوکارهای کوچک نیز از مزایای SD-WAN بینصیب نیستند.
برخی از مزایای SD-WAN:
- ارائه خدمات نرم افزاری در کمترین زمان ممکن
- هزینه کمتر، عملکرد بالاتر و قابلیت اطمینان بیشتر در مقایسه با WAN سنتی
- افزایش عملکرد برنامه و بهبود بهرهوری
- حداکثر بهرهوری با استفاده از کلیه خدمات اینترنتی
- قابلیت اطمینان بیشتر جهت اتصال به برنامههای مبتنی بر ابر و برنامههای داخلی در انجام کارهای شعب از راه دور
- سازگار با تکنولوژی اتصالات موجود مانند اترنت، wi-fi ، 3G ، 4G ، LTE ، MPLS و غیره
- امکام کنترل متمرکز ترافیک که میتوان متناسب با نیاز هر سازمان تنظیم نمود
- مدیریت خودکار دستگاهها و امکان دسترسی به برنامههای مبتنی بر ابر
چالشهای پیادهسازی SD-WAN
- مشکلات فنی در یکپارچهسازی سیستمهای قدیمی میتواند مانعی برای برخی شرکتها باشد.
- شرکتهایی که از سیستم سنتی استفاده میکنند و نیازی به پهنای باند ندارند، از مزایای SD-WAN استفاده نمیکنند.
- در صورت بروز مشکل، شرکت ارائه دهنده خدمات SD-WAN میبایست پاسخگو باشد.
استفاده از SD-WAN همواره با ارائه خدمات و افزایش بهرهوری کارمندان همراه خواهد بود. در عین حال صاحبان مشاغل و سازمانها میبایست، ابتدا نیازهای شغلی خود را پیشبینی و ارزیابی نمایند. در صورتی که در نظر دارید سازمان خود را گسترش دهید، SD-WAN انتخاب صحیحی میباشد.
در نهایت، تصمیم بین WAN سنتی و SD-WAN بستگی به سازمان و زیرساختهای آن دارد. بسیاری از سازمانها در حال تغییر شبکه به SD-WAN هستند، اما شرایط برای همه سازمانها یکسان نیست. انتخاب بین این دو گزینه به اهداف کوتاه مدت و نیازهای بلند مدت بستگی دارد.
Fortinet Secure SD-WAN جهت امنیت با عملکرد بالا
فورتی نت تنها ارائه کنندهی فایروالهای نسل بعدی است که یک راه حل یکپارچه امنیتی با امکان مدیریت متمرکز و SD-WAN را در یک پلتفرم ارائه میدهد. این در حالی است که کمپانیهای دیگر امنیت شبکه را با SD-WAN ترکیب مینمایند.