در حوزه کامپیوترها، file system و پروتکلهای شبکه، دو واژه NFS و CIFS همیشه به چشم میخورند. این پروتکلها، برای فعال کردن سیستم ارتباط از راه دور مورد استفاده قرار میگیرند.
NFS مخفف Network File System است. این شبکه برای سیستم عاملهای مبتنی بر Linux و Unix، مشابه به پلتفرم سیستم عامل ویندوز ماکروسافت مورد استفاده قرار میگیرد. NFS، یک ابزار مناسب برای استفاده در کامپیوترهاست، زیرا برای دسترسی از راه دور، مورد استفاده قرار میگیرد.
به عبارتی دیگر، یک کاربر میتواند با استفاده از رایانه دیگری به عنوان ریموت، علاوه بر این که به فایلهای قدیمی نگاهی بیندازد، میتواند آنها را تغییر دهد و ویرایش کند. تاریخچه این پروتکل به سال 1984 باز میگردد که برای اولین بار توسط Sun Microsystems مفهومسازی و مورد استفاده قرار گرفت.
CIFS، یا Common Internet File System، مبتنی بر ویندوز است که برای File Sharing مورد استفاده قرار میگیرد. گفته میشود همیشه CIFS درخواست دسترسی به یک فایل در رایانه دیگری که به کامپیوتر سرور متصل است را آغاز میکند. سپس کامپیوتر سرور، به درخواست ایجاد شده توسط برنامه، پاسخ میدهد.
در حقیقت، CIFS نسخه عمومی SMB (پروتکل مسدود نمودن پیامهای سرور) که توسط مایکروسافت ایجاد شده، میباشد. این مکانیزم، امکان به اشتراکگذاری چندین دستگاه مانند پرینتر، فایلها و حتی serial port را بین چندین کاربر و ادمین مختلف میسر میسازد.
از آنجا که، این شبکه به طور معمول در ویندوز مورد استفاده قرار میگیرد، میتوان آن را نیز Microsoft Windows Network نامید.
قابل ذکر است به همین دلیل از CIFS در سازمانها و شرکتهای بزرگ که کارمندان آنها با دادههای زیادی کار میکنند و باید توسط چندین کاربر، قابل دسترسی باشد، استفاده میشود.
تفاوت NFS و CIFS
- تفاوت اصلی بین این دو پروتکل، نوع سیستم ارتباطی آنهاست که CIFS فقط در سیستم عامل ویندوز قابل استفاده است، درحالیکه NFS میتواند، در سیستمهای مبتنی بر Linux و Unix استفاده شود.
- از نظر امنیت، CIFS، امنیت شبکه بهتری را در مقایسه با NFS ارائه میدهد.
- از طرف دیگر NFS ویژگی مقیاسپذیری بالاتری نسبت به CIFS ارائه میدهد.
- CIFS بر روی پورتهای 139 و 445 TCP و همچنین روی پورتهای 137 و 138 UDP کار میکند. سرور NFS از پورت 111 برای TCP و UDP استفاده میکند. در ضمن بر روی پورت 2049 برای TCP و UDP کار میکند.
- از نظر ارتباطی میتوان گفت CIFS ارتباط بینظمتری را در مقایسه با NFS برقرار میکند.
- از لحاظ سرعت نیز NFS ارتباط با سرعت بالاتری را برقرار میکند.
- CIFS پیچیدهتر است و تشخیص ایرادات آن نیز مشکلتر میباشد، درحالیکه NFS سادهتر است و نصب آن نیز راحتتر میباشد.
- CIFS معمولا برای direct hosting و انتقال وابسته به NetBIOS از طریق پروتکلهای IP و TCP استفاده میشود و NFS یک پروتکل وابسته به انتقال است که سرعت ارتباطی بالایی را ارائه میدهد.
- مایکروسافت جهت تعریف نسخهای از پروتکل SMB، شروع به استفاده از CIFS نمود که در سرورهای Windows NT 4.0 و 3.78 قابل اجرا میباشد. گهگاه تمام ویژگیها و نسخههای پروتکل SMB را به عنوان CIFS بیان میکند. NFS در سال 1980 توسط Sun Microsystems ارائه شد تا بتواند اشتراک فایل را از طریق شبکههای مختلف با سرعت ارتباطی متوسط به دست آورد.
برخی از مزایای CIFS
- گستردهتر بودن آن، زیرا امکان دسترسی به برنامههای مختلف از قبیل پرینتر، مرورگر و بسیاری برنامههای دیگر را دارد.
- Unicode و عملکرد مطلوب
- CIFS فقط در ویندوز مورد استفاده قرار نمیگیرد.
برخی از مزایای NFS
- پیادهسازی آن سادهتر از CIFS است.
- دارای safer file caching میباشد.