قسمت اعظم اینترنت بر مبنای مدل Client-Server بنا شده است. در این مدل، دستگاههای کاربران به جای برقراری ارتباط با یکدیگر، با سرور مرکزی و از طریق شبکه با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند. دستگاههای کاربران مانند لپ تاپ، تلفنهای هوشمند و کامپیوترهای دسکتاپ به عنوان کلاینت برای سرور در نظر گرفته میشوند، دقیقا مانند مشتریانی که از یک شرکت خدمات دریافت میکنند.
دستگاههای کلاینت، درخواستهای خود مبنی بر صفحات وب و همچنین اپلیکیشنها را به سرور ارسال میکنند و سرورها به آنها پاسخ میدهند.
دلیل استفاده از مدل Client Server این است که سرورها در مقایسه با دستگاههای کاربران، قدرتمندتر و قابل اطمینانتر هستند. در ضمن سرورها در محیطهایی نگهداری میشوند تا همواره در دسترس باشند.
حتی اگر یک سرور از کار بیفتد، سرور دیگری از آن پشتیبانی میکند. کاربران دستگاههای خود را خاموش و روشن میکنند و یا ممکن است آنها را گم و خراب کنند، این موضوع نباید خدمات اینترنت برای سایر کاربران را تحت تاثیر قرار دهد.
سرورها میتوانند همزمان چندین دستگاه کلاینت را پشتیبانی کنند و هر دستگاه کلاینت، درخواستهای خود را به چندین سرور ارسال میکنند.

در مول فوق هر کلاینت با چندین سرور ارتباط برقرار کرده است و بالعکس.
به عنوان مثال یک کاربر در حال وب گردی است و در قسمت browser bar تایپ میکند: fortisupport.ir.
این امر منجر به ارسال درخواستی مبنی بر آدرس آی پی fortisupport.ir به سرور DNS میشود. سرورهای DNS نیز با ارائه آدرس IP پاسخ میدهند. سپس، مرورگر کاربر به منظور نمایش محتوا، با استفاده از IP Address اقدام به ارسال درخواستی به سرورهای fortisupport مینماید. سرورهای فورتی ساپورت و مرورگر، صفحه وب سایت مورد نظر را بر روی دستگاه کلاینت به نمایش در میآورند.
منظور از Client Side چیست؟
در دنیای وب، واژه Client Side به هر ایلیکیشن تحت وبی اطلاق میگردد که در سیستم کاربر اجرا میشود و شامل آنچه که کاربر میبیند میشود مانند متن، تصویر و سایر موارد UI.
زبان برنامهنویسی مانند HTML و CSS توسط مرورگر در بخش Client Side تفسیر و تعبیر میگردد. به علاوه، برنامهنویسان امروزی سعی دارند ساختار اپلیکیشنها را طوری قرار دهند که تا حد ممکن از Server Side دور شوند.
به Client Side واژه fronted هم گفته میشود، هرچند که این دو عبارت با هم کاملا متفاوت هستند. Client Side تنها به محلی که فرایندها انجام میشوند گفته میشود، درحالیکه fronted به انواع فرایندهایی که توسط Client Side اجرا میشود، اشاره میکند.
منظور از Server Side چیست؟
Server Side نیز دقیقا مانند Client Side به رخدادهایی اشاره دارد که بر روی سرور اتفاق میافتد. در گذشته تقریبا تمام بخشهای تجارت بر روی Server Side انجام میشد، مانند ارائه صفحات پویای وب، تعامل با پایگاه دادهها، تاییدیه احراز هویت و نوتیفیکیشنها.
مشکلی که در این حالت وجود داشت این بود که هر درخواست میبایست هر بار تمام مسیر را از کلاینت به سرور طی میکرد که در نهایت منجر به تاخیر زمانی نیز میگشت. به همین دلیل، اپلیکیشنهای امروزی، اکثر کدها را در بخش Client Side اجرا میکنند. به عنوان مثال یکی از موارد استفاده و مزایای Client Side ارائه صفحات پویای وب میباشد.
همانطور که از واژه fronted برای Client Side استفاده میشود، عبارت backend نیز برای فرایندهایی که در بخش sever اتفاق میافتد به کار میرود. هرچند که واژه backend به انواع فرایندها اشاره دارد و Server Side به محلی که فرایندها انجام میشود، گفته میشود.
منبع: www.cloudflare.com
2 دیدگاه برای “منظور از Client Side و Server Side چیست؟”
محمد طاها
می گوید:salam mishe fargh beyn in dota ro behem taghriban kholase begid ?
ادمین سایت
می گوید:تفاوت اصلی بین Server Side و Client Side، در توسعه و اجرای وب و نرمافزارهای مبتنی بر وب است. تفاوت این دو روش به صورت خلاصه شامل موارد زیر است:
1. Server Side:
– کد اجرایی و منطق برنامه در سمت سرور قرار دارد.
– سرور مسئول پردازش درخواستها از سمت مشتری (کلاینت) است.
– سمت سرور مسئول ایجاد صفحات و ارسال HTML و CSS و دادههای مورد نیاز به مرورگر مشتری است.
– تازهترین اطلاعات و تغییرات در برنامه در سمت سرور اعمال میشود و به مشتری ارسال میشود.
– مشتری برای دریافت اطلاعات جدید باید به سرور درخواست ارسال کند و صفحه را دوباره بارگذاری کند.
2. Client Side:
– کد اجرایی و منطق برنامه در سمت مشتری (مرورگر) قرار دارد.
– مشتری میتواند به صورت پویا با صفحه تعامل کند بدون نیاز به بارگذاری مجدد صفحه.
– مشتری مسئول پردازش درخواستها و نمایش اطلاعات به کاربر است.
– به عنوان مثال، تکنولوژیهای مانند JavaScript به مشتری این امکان را میدهند که بدون بارگذاری مجدد صفحه اطلاعات را بهروز کنند و با اپلیکیشن تعامل کنند.
– اطلاعاتی که باید از سمت سرور دریافت شوند، معمولاً به صورت خودکار توسط مشتری از سرور دریافت میشوند و صفحه بدون بارگذاری مجدد بهروز میشود.
به طور کلی، Server Side برای پردازش و مدیریت دادهها و منطق کسب و کار استفاده میشود، در حالی که Client Side برای تعامل کاربری پویا و ایجاد تجربه کاربری بهتر در مرورگر کاربر استفاده میشود. ترکیبی از این دو رویکرد معمولاً برای توسعه وب سایتها و برنامههای وب استفاده میشود.