ژاپن در تلاش است برای سیستم خنک سازی دیتاسنترهای خود از قدیمیترین سیستمهای خنک کنندگی یعنی برف استفاده نماید. بنابر اظهارات سازمان محیط زیست این کشور، جهت کاهش میزان انرژی مورد نیاز برای خنک نگه داشتن کامپیوترها، شرکتها در حال ساخت دیتاسنترهای خود در مناطق سردسیر هستند که بتوان به صورت طبیعی آنها را خنک نگه داشت.
این سازمان قصد دارد، 50% هزینه ساخت دیتاسنترهای با کربن صفر یا بهروزرسانی تجهیزات موجود مطابق با استانداردهای محیط زیست را تقبل کند.
این سازمان بر این عقیده است که تغییر شیوه زندگی ناشی از ویروس کرونا، منجر به استفاده زیاد برق شده است. پس باید به دیتاسنترها به یکی از عمدهترین مصرف کنندگان انرژی نگاه کنیم.
افرادی که به دلیل همهگیری این ویروس در خانههای خود ماندهاند، به پلتفرمهای آنلاین روی آوردهاند و تقاضای آنها برای ذخیره اطلاعات در اینترنت و اجرای عملکردهای مهم تجاری مانند ذخیره فایلها و محاسبات ابری افزایش یافته است. ترافیک وب در سال 2020 به صورت جهانی تا 48 درصد افزایش داشته است، که ناشی از ویدئو کنفرانس، بازیهای آنلاین و شبکههای اجتماعی میباشد.
قابل ذکر است به طور میانگین، هر رک سرور، دمایی بین 40-50 درجه سانتیگراد تولید میکند. برای این که دستگاهها به درستی کار کنند، دمای اتاق بهتر است بین 15 تا 40 درجه نگه داشته شود.
سرورها توسط انرژی کار میکنند و پیشگیری از بیش از حد گرم شدن آنها، همواره مورد توجه بوده است. تخمین زده میشود فقط یک بلوک از مراکز داده بزرگ، تا 40 مگاوات برق مصرف میکند که این مقدار، برای تامین انرژی 154 خانواده ژاپنی برای مدت یک ماه کافی است. بر اساس مطالعات اخیر،حدود 1درصد از مصرف برق انرژی در سال 2019 را دیتاسنترها به خود اختصاص دادهاند.
در حال حاضر، برخی از شرکتهای ژاپنی حداقل برای چند ماه، از سیستم خنک کنندگی برف برای دیتاسنترهای خود استفاده میکنند. شرکت DataDock واقع در سواحل شمالی ژاپن در طول زمستان، یک تپه مصنوعی به طول 4 متر برای جمع کردن برف، ایجاد مینماید.
با آب شدن تدریجی برف، مایع ضد یخی که از طریق لوله در ساختمان تغذیه میشود، خنک میگردد. در ضمن این شرکت قصد دارد از برف ذوب شده، در مزرعه پرورش آبزیان و گیاهان، استفاده مجدد نماید.
دیتاسنترهای گوگل و فیس بوک خنک سازی دیتاسنتر
دیتاسنترهای شرکتهای بزرگی مانند گوگل و فیسبوک نیز واقع در مناطق سردسیر هستند. گوگل، تاسیسات خود را در یکی از شهرهای فنلاند بنا نهاده و از آب خیلی سرد خلیج فنلاند که از داخل لولهها عبور میکند، برای خنکسازی دیتاسنتر خود استفاده میکند. این کمپانی، بهرهبرداری از انرژی بدون کربن 24/7 را برای تمامی دیتاسنترهای سراسر جهان تا سال 2030 هدف قرار داده است.
دیتاسنتر فیسبوک نیز، واقع در دانمارک، با استفاده از هوای خنک بیرون و فناوری خنکسازی و تبخیر غیر مستقیم و همچنین انرژی بادی تجدید پذیر خنک میشود. این مجموعه قصد دارد، سالانه 100.000 مگاوات انرژی گرمایی را از سرورهای خود گرفته و از آن برای گرم کردن بیمارستانهای محلی و سایر ساختمانها استفاده کند.