به هنگام ایجاد شبکههایی که نیاز به مسافتهای طولانی، سرعت زیاد و اتصال با پهنای باند زیاد دارند، سوالی تحت عنوان مقایسه کابل فیبر نوری و کابل مسی مطرح نمیشود، چون کابلهای فیبرنوری بهترین گزینه هستند. برای دانستن این موضوع که کابلهای مسی در چه مواقعی بهتر هستند، میبایست توضیحی در مورد تفاوت بین این دو ارائه شود.
وظیفهی هر دو نوع کابل، انتقال دادههاست، اما به روشهای متفاوت. مس در رشتههای فلزی خود، دارای پالسهای الکتریکی میباشد. از طرف دیگر، کابلهای فیبر نوری، پالسهای نوری را در رشتههایی از جنس سیلیکای منعطف، منتقل میکند.
بنابراین میتوان گفت این تفاوتها باعث شده است که کابلهای فیبر نوری، بهترین راه حل برای ایجاد و یا بروزرسانی یک شبکه به شمار رفته و ارزش سرمایهگذاری را داشته باشند.
چرا کارشناسان IT از کابلهای فیبرنوری به جای مس استفاده میکنند؟
1- انتقال دادهها از طریق کابلهای فیبرنوری سریعتر اتفاق میافتد.
روش استاندارد برای اندازهگیری سرعت انتقال دادهها، پهنای باند میباشد. امروزه براساس گیگابیت در هر ثانیه (Gbps) و یا حتی ترابیت در ثانیه (Tbps) اندازهگیری میشود.
در حال حاضر انتقال دادهها با کابلهای مسی، 40Gbps است، درحالیکه کابلهای فیبر نوری در فاصلههای نزدیک، با سرعت نور، این کار را انجام میدهد. در حقیقت، محدوده پهنای باند در درجه اول به صورت تئوری میباشد، با این حال، بر اساس آزمایشات انجام شده، در صدها ترابیت در ثانیه نیز قابل اندازهگیری میباشد.
2- کابلهای فیبر نوری قادر هستند انتقال دادهها را در مسافتهای بیشتری پوشش دهند.
سیگنالدهی هر دو کابل، این نقطه ضعف را دارند که در طول مسیرهای موجی شکل، ضعیف میشوند. با این حال، کابلهای فیبر نوری، قادر هستند دادهها را در مسافتهای طولانیتری منتقل کنند. میتوان گفت اختلاف کابلها در این مورد، چشمگیر میباشد. مقایسه کابل فیبر نوری و کابل مسی
کابلهای مسی بر اساس استاندارد، به صد متر محدود میشوند. شاید برای استفاده در مسافتهای طولانیتر از نظر تئوری میسر باشد، اما ممکن است مشکلات دیگری به وجود آید.
در حقیقت میتوان گفت کابلهای مسی را نمیتوان به عنوان یک روش مناسب و قابل اعتماد در فاصله و مسافتهای دورتر به شمار آورد. کابلکشی فیبر نوری، بسته به نوع سیگنال و نوع کابل میتواند بیش از 24 مایل را به خوبی پوشش دهد.
3- کابلهای فیبر نوری در مقابل تداخل الکترومغناطیسی، غیر قابل نفوذ هستند.
سیگنالدهی الکتریکی در اتصال به شبکه مسی باعث ایجاد تداخل در اطرف کابلها میگردد. زمانی که چندین کابل نزدیک به هم وجود دارد، امکان تداخل در کابلهای نزدیک به هم پیش میآید که در نهایت منجر به اختلال در پیامرسانی میشود.
به این اتفاق که بخشی از انرژی سیگنال از کابل نشت میکند و در کابل دیگر دریافت میشود، crosstalk گفته میشود، که ممکن است خطرات امنیتی جدی را به همراه داشته باشد.
انتقال نور در کابلهای فیبر نوری، هیچ گونه EMI را ایجاد نمیکند، بنابراین میتوان گفت هم ایمنتر است و هم نیاز به انتقال مجدد ندارد و در نهایت منجر به یک ROI قویتر، میگردد.
4- کابلهای فیبر نوری باعث صرفهجویی در فضای کابلکشی و مدیریت بهتر میگردد.
رشتههای فیبرنوری، بسیار باریک هستند. در حقیقت، آنها را در میکرون یا میلیونیوم متر اندازه میگیرند. رایجترین رشته فیبرنوری، همان قطر موی انسان است. با این حال، همانطور که گفته شد، این کابلها قادر هستند مقادیر باور نکردنی از دادهها را در مسافتهای بسیار طولانیتر و بسیار سریعتر از کابلهای مسی منتقل کنند. البته کابلهای فیبر نوری نیاز به یک محافظ دارند که آنها را تا حداقل دو میلیمتر عریض میکند.
یک کابل مسی استاندارد cat6، چهار برابر قطورتر از کابلهای فیبر نوری است، با این حال تقریبا بخشی از دادهها را میتواند منتقل کند. به طور خلاصه میتوان گفت استفاده از کابلهای منعطف فیبر نوری، نیاز به فضای کمتری دارد و مدیریت آنها سادهتر است.
البته اشغال فضای کم کابلهای فیبر نوری، مزایای دیگری هم دارد. به عنوان مثال فضای آزاد شده، باعث گردش بهتر هوای خنک در یک دیتاسنتر میشود، دستیابی به تجهیزات مورد نظر، سادهتر میگردد و همچنین ظاهر بهتری دارد. مقایسه کابل فیبر نوری و کابل مسی
5- رشتههای فیبر نوری نیاز به بروزرسانی در آینده نخواهند داشت.
هر ساله شاهد افزایش میزان دادههای مصرفی میباشیم، در نتیجه نیاز به پهنای باند رو به افزایش است. سرمایهگذاری در یک زیرساخت کابلکشی فیبر نوری مدرن، این امکان را فراهم میآورد که شبکهی مورد نظر بدون نیاز به جایگزینی کابلها با سرعت مطلوب، به کار خود ادامه دهد.
ساختار قرص و محکم کابلکشی فیبر نوری، نیاز به افزایش پهنای باند را برای چندین سال، پشتیبانی خواهد کرد. از طرفی میانگین عمر مفید یک کابل مسی، پنج سال و یا کمی بیشتر است.
یک نکته قابل توجه دیگر این است که تکنولوژیها و تجهیزاتی که از کابلکشی شامل سوئیچها، سیگنالدهی نوری، سرورها و غیره استفاده میکنند، با گذشت زمان به سمت کاهش هزینهها میروند.
و اما مزایای کابلهای مسی
در مقایسه کابل فیبر نوری و کابل مسی، باید گفت کابلهای فیبرنوری بسیار گرانتر از کابلهای مسی هستند، بنابراین بهتر است در مکانهای مناسب مورد استفاده قرار گیرند، مانند اتصال تجهیزات، بین ساختمانها و بین طبقات یک ساختمان.
قیمت پایینتر کابلهای مسی باعث میشود در شبکههای کوچکتر و یا شبکههایی که ترافیک کمتری دارند، گزینهی مناسبتری باشد.